Alverdens Stilhed

by esbenamdisen

På Lolland brændte man i 90’erne gårde ned for ikke at lade dem stå tomme hen og siden har Lolland stået som billedet på udkantsdanmark for mig. Det er nådesløst fladt, vindblæst og kynisk brugt til landbrug. Jeg så på et tidspunkt en poetisk skildring af nogle personligheder på Lolland. Dokumentaren hed ”Homo Lollandensis”(Instr. Dan Säll). Bl.a. skildres en mand der er blevet træt af de store flade vidder og derfor har han bygget en bjerg med trillebør, skovl, Osv. En anden går rundt og renser grøfterne i lokalområdet og da jeg så den skildring af den gamle bondemand/daglejer sidde i sit køkken og fortælle om alt det liv der var i de dage, hvor landbruget havde brug for mange hænder. Hvor man følte sig nødsaget til at importere arbejdskraft fra polen for at følge med udviklingen, kunne jeg fornemme en sang forme sig. Skildringen er tildelt den mand og hans historie. Der står stadig faldefærdige huse som monumenter på fortidens storhedstid. ”Her løb en gang børn, Før den evige regn”. Lolland er også det sted hvor faderhuset har taget tilflugt da de havde brændt byen ned i København. Det er også herfra den dramatiske familietragedie kaldt for Brønderslevsagen tog sit udgangspunkt. Hvem ved? Der er sikkert mange fortællinger endnu der ligger og venter på Lolland. Forhåbentlig også til det bedre.

Vores livevideo med sangen kan ses lige herunder og den kan høres rigtigt live på Tjili Pop den 13. Januar.

God dag