Det er jo bare en bunke sten

by esbenamdisen

Hørgen i Hareskoven

Tæt ved Fævejen nord for Hareskovby ligger en såkaldt Hørg. Den dækker sig forsigtigt under de spirrende forårsblomster i skovbunden. Hørgen er en slags kultsted fra en tid før kristnedommen. Den skulle være én blandt flere, selvom ingen med sikkerhed kan sige om det egentlig er en fortidig helligdom. I det bakkede skovområde skulle efter sigende have været dyrket landbrug under stjernernes kyndige vejledning og derfor kan man måske også aflæse mønstre i landskabet, som en kalender af stensætninger og høje. Måske var Hørgen et rituelt sted. En slags kirke i landskabet med hvad dertil hører af ofringer, ritualer og fremmøder. Den ligger uanseligt ved vejen og ligner et stykke brostensvej fra en svunden tid i en endnu ikke moderniseret dansk by. Måske var her en bygning og stenene et gulv eller et fundament? Måske var stedet endda genstand for flere slags religioner formet af tidernes konstante, men dog langsomme, forandring? Ordet ”Hare” i Hareskoven er muligvis også tættere beslægtet med kultstedet ”Hørg” end med et springende pattedyr.